2018. feb 19.

Lukács fél évszázados

írta: Rocksztyuárt
Lukács fél évszázados

imnktkqturbxy9knju2yzbiotrjmjmzmzvmzdq5zjezmddlngnhzdlmms5qcgvnkpudahlnaprnaxatbc0dfm0bva.jpgLukács Laci neve hazai gyakorlatban összeforrt a Tankcsapdával és Debrecen városával. 1968. február 19-én született Debrecenben. Tíz évesen szüleivel beköltöztek a város széli "tanyáról" az Újkerti lakótelepre, ahol további kamaszkorát élte a többi telepi vagánnyal együtt cseperedve. Ez olyannyira hatással volt rá, hogy 12-13 évesen megkapja első Orfeus márkájú gitárját 560Ft- ért a helyi Triál boltból. Általános iskolásként Nagy Tomi barátjával meg is alakítják első házi zenekarukat, amiben eleinte Chuck Berry, Led Zeppelin, Rolling Stones számokat játszanak, majd ebből a felállásból növi ki magát a Vörös Kakas formáció gimnáziumi évei alatt. Már itt is megmutatkozik későbbi frontemberi tehetsége, mivel Ő lett az énekes és basszeros.

 A zenekart a Csokonai Gimnázium tagjai alkották 1985 júniusától 1990 nyaráig. Tagjai: Lukács Laci, basser, ének-vokál, Nagy Tamás,basser, ének-vokál, Szabó Attila dob,Kiss "Jagger" Zsolt gitár(85'), Kocska Lóránt gitár (85-87'). Héty Péter szájharmónika (86).A sorkatonaság alatt jött másfél év szünet, a gitárfront ismét változást hozott Szabó Levente személyében. Az együttes legsikeresebb éve 1986 volt, amikor is az Eddával felléptek a Petőfi Csarnokban, majd később a Beatricével és Napoleon Boulvardal is. Emellett Laci párhuzamosan szerepelt a máig működő szintén debreceni PG Csoportban is ének-basszusgitár poszton (86-90'), amíg Kakasos Nagy Tomi barátja katona volt. Érdekességként említhető, hogy a későbbi mainstream Tankcsapda első fellépését pont ennek a bandának köszönhette 1989. nyarán, mert vendégként Szentendrén léptek volna fel, igen mostoha körülmények (felszerelés ócskasága) között, amit a PG Csoport megtagadott a pinceklubban, de az eddig komolyabb név nélkül futó haveri garázszenekar,későbbi Tankcsapda, ami  Buzsik Gyuri és  Labi, Lukács nevéhez fűződik, gond nélkül bevállalt mindössze húsz ember előtt...Elvégre punkok voltak! Megélhetési szinten még semelyik banda nem hozott annyit a konyhára, ami a ma 50 éves Lacinkat eltartotta volna, így még a gimi után kénytelen kelletlen volt egy polgári foglalkozása egy hanglemez boltban. A Tankcsapda megalakulásának szellemi vonalon nagy szerepe volt az "Alternatív Kupleráj" nevű punk bandának is, mert ennek nyomán határozta el a közös érdeklődési zenei kör miatt a három barát(Buzsik,Tóth Laboncz Attila, Lukács), hogy megmutassák milyen is egy tökös punk zenekar. Születésnapjukat 1989.oktober 14-hez datálják, mikor is az Auróra elő zenekaraként léptek fel Kémeri Peti akkori/egykori menedzser hatására az Újkerti Nevelési Központban mintegy 600 fizető néző előtt, mivel ekkora kellett egy név is a flyerre..

PG.Csoport 

image016.jpg1519025896235_adobe.jpgInnentől ismert a történet napjainkig,pár tagcsere után a hazai legnagyobb, legismertebb bandája lett a Tankcsapda, aki máig megtartotta lokálpatriótaságát. Alapító tagként egyedül Ő maradt mára. Lukács Laci szerelme a zenén kívül még a repülés és ejtőernyőzés, de ezzel kénytelen volt felhagyni két komolyabb balesete után. Rendszeresen sportol, fut 8-10 kilométert kondiját megőrizvén hetente többször is a kis erdőben,  remekül teljesítette a félmaratont is nem egyszer. Húsz éve vegetáriánus.8-lukacs_laszlo.jpgIdén május 4-én, pénteken a Budapest Parkban nagyszabású szülinapi zsúrt tart koncerttel egybekötve, amiben számos meglepetést ígér. 

Szóval egy szónak is száz a vége: Boldog 50.Születésnapot Lukács Úr!

Szólj hozzá

Tankcsapda Lukács László Lukács Laci