2018. feb 21.

Csilis Rockmarathon

írta: Rocksztyuárt
Csilis Rockmarathon

27867234_1425790564216416_8286830197140982400_n.jpg

26196094_537246716653109_6171858523980448247_n.jpg

A múlt hétvégén megrendezett mini rockmaratonra négy zenekar kapott meghívást. Mindannyiuknak volt kötődése valamilyen formában a helyhez, ahol is a művelődési ház 100. jubileumi fennállását ünnepelte a zsűri. Hat órakor az Old Sámson alapozott a szállingózó közönségnek a többnyire 60-70-es feldolgozás dalaival. Ők klubjuk révén kapcsolódtak a helyhez, mivel a hatvanas évek végén még számos ilyen művház, pinceklub létezett a beatkorszak hajnalán. Nem voltak könnyű helyzetben, mivel ücsörgős buli volt, főleg a Ratkó korszak kevésbé fotelrocker nyugdíjasai előtt. A beígért műsor utáni beszélgetés is elmaradt a pangó érdeklődés miatt... A délpesti Hit, mára HitRock néven fut az ominózus vallási szektától elkülönülve, az igen jó kvalitással rendelkező Mr.Basaryval a fronton már saját nótákkal operált egy bő órában. Gyakorlatilag az összes ismertebb dalt megkaptuk remekül.Nekik, az átkosban rendszeres koncertjeik voltak itt és Csepelen, csak azért kevésbé ismertek, mert az Erdős - féle kultúrpolitika őket is remekül ellehetetlenítette...A két headliner következett, az eddigre teltházban, bár még mindig nem voltam kibékülve az ülő koncerttel, így inkább hátramentem a keverőhöz.

Lóránt standard műsora hozta azt a legjobban, amiről a mai napnak kellett volna szólni. A régi idők nosztalgiájáról és a beatkorszakról. A P.Mobilnak ahogy manapság a szomszédos Crazyben van a klubja, a hetvenes években évekig itt volt ugyanez. Pont ezért rendhagyó műsorral készültek, amit az azóta elbontott Városligeti Sörsátorban megízlelhetett a nagyérdemű, egy-egy patinás feldolgozás régi nagyoktól (Cream, Ventures, Taste, Animals,Yairdbirds -ami névügyileg meg is ihlette anno a bandát -Hausbyrds) vagy sorolhatnám tovább... Régen a hazai rock indulásakor minden beat banda ilyet tolt az Illéstől az Omegáig. Lóránt a felkonfban utalt is erre, hogy most instrumentálunk egyet a nosztalgia jegyében. Az előadást nem egy tribute szinten kell ám elképzelni, mert mind hangzásilag, mind hangszerelés szempontjából felvenné a versenyt az akkori színvonallal bőven. Kaptunk egy rakás klasszikust,  Felkelő nap házától a Paranoidig, vagy Jimy Hendrixig, az ír Gary Mooreig. Persze nem volt minden idelátogató rendszeres koncertre járó, nem minősíteni karom őket, mert eljöttek, de oly sokan szívesebben vettek volna egy best of kétforintos válogatást. Nem értették a lényeget! A P.Mobil egy egyedi, rendhagyó, kicsit rocktörténeti műsorral tisztelte meg az alkalmat és a közönségét szünet nélküli másfél órában. Üzenet értékként lement az Örökmozgó is, ami abszolút illett ide, a Menj tovább-al, mert 49 éve hol lassabban, hol gyorsabban halad a szél ellen Schuster csapatával a hazai Rock-beat tengerén. Tudják, tudom, hogy ki(k) vagyunk. Máig hűek az egykori szellemiségükhöz. Pótolhatatlan űrt hagynának maguk után...Külön kiemelném még tőlük az Ismerős Arcok Nélküledjét, amit újra gondoltak, szerintem jobban, mint az eredetit. Lehet lírával és így is, karddal elmondani. A P.Mobil évről évre képes megújulni, rendkívül igényes bármelyik műsora, és mindig más.

 

A végén acapella befogtuk a pofánkat, ahogy elvárták nagyjaink...

Dallista:

Wipe out - Ventures cover

The house of the rising sun - Animals cover

Örökmozgó

The train kept a rollin - Yairdbirds

Same old story - Taste

Rock'n roll

Crossroads - Cream cover

Paranoid - Black Sabbath cover

Miskolc

Purple haze - Jimy Hendrix cover

Perfect Strangers - Deep Purple cover

Tudom, hogy ki vagyok

Still got the blues - Gary Moore cover

Egyveleg- Utolsó cigaretta/Maradsz aki

Csillag leszel

Nélküled - Ismerős Arcok cover

Menj tovább

 A pofádat befogod (acapella)

Némi átszerelés után, hangszerek, zenekaros logo, jöttek a rockelefántok a megszokott, biztonsági sláger best of-al. Nem rosszak, sőt, zeneileg kicsit "bonyolultabb" a west coast,viszont évek óta megvannak a szokásos összekötő szövegek, idő kitöltő bohóckodások, dobszóló, nárcisztikus imidzs futtatás. Szóval Szigeti csapata semmi különlegest nem hozott a zsűrinek, csak a szokásos szettet. Ezt zsigerből megoldják. Lovasi erre találta ki a sika-kasza-léc szlogent... Miki hangja férfiasan pazar, talán veri is Tamásét, mikor kihasználják az öt szólamot..Az est végére többen elfáradhattak, öregek, vagy akik nem először jöttek, így elkezdett szállingózni a közönség és a hó is. Ha kicsit gonosz lennék,Gidófalvy nélkül bajban lennének produktum szerint.  Takáts Tomi nyilván nem magától rendszeresen kihangsúlyozza Szigetivel egyetemben, hogy 39 éve azonos felállás. No igen, de azért a nyolcvanas években itt is volt egy komolyabb szünet, amikor ki-ki elment szerencsét próbálni 100 Folkba, Senátorba, vagy Kisvárosba. Nem baj ez, csak ne vakítsunk, a Karthago ettől függetlenül kifejezetten minőséget képvisel, csak konstans ugyanazt.Semmi kreativitás,fix program, egy évben egy akusztikus koncert maximum. Kocsándynak hangszerboltja volt a Csiliben, ő maga meg a szomszédban lakott, Csepelen, innen a kötődés, ezért ők voltak a ma esti negyedik fellépők. Pár nap múlva lesznek Érden a Fáraóval, maximum utóbbi kuriózuma végett érdemes elmenni, bár sokkal borsosabb a jegyár... Aki egyszer látta a Karthagot mostanában, az mindent látott...

Dallista (Kőbe vésve, mint a Tíz parancsolat):

Intro

Indulj tovább

Barátok nélkül

Ha neked kevés

Kevés a szó

Keleti éj

Senki lánya

Csak a zene szól

30 év után

A dob mögül

Apáink útján

Áruló

Requiem I-II

Lépd át a múltat

Szólj hozzá

Csili P.Mobil Karthago Hitrock Old Samson