2019. ápr 25.

Az öt legjobb zenekaros könyv, amit halálod előtt el kell olvasnod!

írta: Rocksztyuárt
Az öt legjobb zenekaros könyv, amit halálod előtt el kell olvasnod!

54041374_2088921167881994_223109467829436416_n.jpgAki szereti a zenét, az remélhetőleg kíváncsi a zenekar, vagy a zenész történeteire is.Nos,számos műfaj között a pop-rock berkein belül, ami végtelen széles spektrumot ölel át,az öt általam legjobbnak vélt zenekaros könyvet ajánlanám az olvasó szíves figyelmébe. Hozzáteszem, úgy másfél száz, itthon fellelhető vastagabb-vékonyabb, jobb-rosszabb efféle irodalmat olvastam, így nyugodt szívvel vállalkozom e cikk megírására... Hátha valaki kedvet kap az okostelefonok nyomkodása helyett az olvasásra!

Cím szerint ABC sorrendben haladok, hogy szó ne érje a ház elejét a legjobbnak vélt könyvek iránt. Elsőnek mindjárt egy hazait ajánlanék, egy vérbeli rockzenész, író, rádiós, tévés műsorvezető, vagy multinacionális lemezkiadó segéd, esetleg roadie tollából!

Rozsonits Tamás - Az út vadabb felén (A Hobo Blues Band 30 éve) 

Maga a szerző is ahhoz a generációhoz tartozik, aki ismeri, sőt szereti a HBB-t,némiképp azon nőtt fel, sőt talán emiatt lett zenész, a Moby Dick örökös dobosa..Emiatt kellő rálátása van a másik oldalra, a könyvben szereplő interjúalanyok sokkal őszintébben, bátrabban nyíltak meg neki. Maga a kötet bő félezer oldal, igen olvasmányos,alapos mű rengeteg hasznos információval, interjúval, hibátlan kronológiai sorrenddel. Szép, és igényes munka! Jókora jövés-menés volt a bandában, mégis vette a szerző a fáradtságot, hogy mindenki szót kapjon. Koncertbeszámolók, diszkográfia, elemzések, helyzet-és korkép, minden megvan, ami egy lexikonban kéne, de mégsem az, hanem egy tökös kordokumentum! A könyv különlegessége az, hogy Rozsonits bírja a szereplők bizalmát, otthonosan mozog a Rockzene Birodalmában, és vágja a nyelvezetet. Számos exkluzív, eddig nem publikált archív fotóval gazdagítja a mondanivalót igen olvasmányosan a Hobo Blues Band elmúlt 30 évéről, az átkosról és Földes munkásságáról. Magyar vonatkozásban a legjobb..

covers_31868.jpg

Keith Richards - Élet

Másodikként egy rendhagyó életrajzi kötetet mutatnék be, ami a Rock'n'Roll Püspökéről, magáról a Rolling Stone-ról, Keith Richards-ról szól! Keef igazi ötcsillagos rocksztár, botrányhős, celebritás, akit a világ számos országából tiltottak ki több-kevesebb időre drogügyei miatt, és évtizedeken át vezette a toplistát a zenei sajtóban, az idén agyő rovatban...Titkon abszolút hiteles példaképünkké vált laza hozzáállásával az élethez, itt egy társszerző segítségével írja le kacifántos életét a sex, drugs&rock'n'roll triumvirátus vonalán szerényen, de nem nélkülözve a kellő cinizmust és humort, obszcenitást.. Ebben a kötetben bepillanthat az olvasó egy junkie valódi életébe és a világ legnagyobb zenekara színfalai mögé a "beksztédzsbe".. Megismerhetjük miként keletkeznek a dalok, milyen a viszony a Fénysugár Ikrek között, hogyan bújjunk ki a törvény markából, ha függők vagyunk.. Keith őszintén beszél viselt dolgairól,számos közszájon forgó legendás sztori kap megerősítést, vagy korrekciót.. Bő hatszáz oldal számos fotóval a végén olvasmányos stílusban egy betyár életről. Kötelező irodalom, mondanom sem kell!

covers_135657.jpg

Mötley Crüe - Dirt

Nos, mind közül talán ez a legismertebb vagy leghírhedtebb kiadvány! Nikki Sixx, Tommy Lee,Vince Neil és Mick Mars, erről a négy rockerről már mindent megírt a sajtó. Botrányok, drogok, Public Enemy Nr.1, féltve őrzött titkaik, nincs takargatni valójuk. Film is készült róluk, igaz, nálunk csak a Netfixen lehet megnézni egyenlőre. A Mötley a nyolcvanas évek egyik legmenőbb és legveszettebb bandája volt a tengerentúlon. Simán odavertek a zenéjükkel, hozzáállásukkal a korabeli punkok, metalosok, rockerek széles táborában, semmi és senki nem volt szent számukra.Némely számukhoz képest a Ramones, KISS, Alice Cooper pizsipartis szórakozás csak. A köréjük épült legendárium is durva még 30 év távlatából is,a négy srác a vad drogozás,nőzés, piálás féktelen kimaxolásán dolgozott egész karrierjük során. Mintha az Aerosmith két vezéralakja párosodna Lemmy és Ozzy szerelem gyerekével...A Dirt egy 500 oldalas vallomás a rémtettekről, és arról, hogyan fordul át az önfeledt ökörködés ön-és közveszélyes őrjöngésbe. Ebben a félezer oldalban keményen, nyersen megkapja az olvasó mi is az igazi pusztító rakkenroll..

covers_68144.jpg

Legs McNeil-Gillian McCain: Please, kill me ( A punk cenzúrázatlan története)

 A punkmozgalom kronológiájának kezdődátumát illetően sokféle vélemény létezik.A téma iránt érdeklődő,ám felszínes kultúrafogyasztók tetemes hányada leginkább a Ramones-Sex Pistols zenekarokhoz köti. A zászlóbontás idejét a járatosabbak a Velvet Underground, David Bowie, Iggy Pop tájékán vélik felfedezni. Ebben a kötetben remek, hiánypótló kiadványt kap az igényes olvasó a punkról,  a do it yourselfről számos anekdota és interjú alapján. Hibátlan korrajz, szociográfia a zene margójáról, az undergroundról, ahol dug mindenki mindenkivel, arat a hepatitis és a halál, meg az aranylövés.. A punk gyakorlatilag válasz volt az elüzletiesedett stadion-és glitter rockra. A személyek szabadságáról, a megbotránkoztatásról szólt. Jellemek, életek, halálok a The Clash, The Stooges,MC5,New York Dolls, Television, Velvet Underground, Ramones mocskos dekadens  berkein belül és túl. Kitűnő zenei példaképek valódi élete-halála, egy rakás aberrált fasz. Annyira nyers igazság, hogy döbbenetes. Lázadni akarás és botrány bármiáron. Remek korrajz.

739441_5.jpg

 

Végül, de nem utolsó sorban egy egy legendás roadie könyv következik!

Boros Lajos - Stage Pass

A hírhedt Stage Pass, belépő a kordon, vagy ha úgy tetszik, színpad mögé! Az első hazai roadie könyv (zenei technikus,hangmérnök, mindenes), amit a Hungaroton egykori főszerkesztője, Lali Király vetett papírra egy diktafon felvétel segítségével. Persze nem minden ment "adásba", mert a z átkosban dolgozott a cenzúra. De épp elég.. Kraft Tamás technikus az alany, aki legendává nőtte ki magát szakmai tudása és szabadszájúsága miatt...1986-ban vagyunk, de azóta is csak két hasonló könyv született,pedig eltelt 33 év, sokkal lightosabb verzióban, mert kényes témákat nem ildomos feszegetni. Mint a maffiában a hallgatás törvénye...

A szűk kétszáz oldal végigmegy Tomo életútján, miként kerül tinédzserként zenekar közelbe az Illés-Klubos kikupálódásán, a Ferm, Vasmacskák, Omega, Karthago,LGT, Bergendy, Rockszínházon és Isten tudja, hány magyar bandán át! Sőt, még számos külföldit is hangosított az ORI-n keresztül, aki delegálta...Mindenkihez van egy vállalhatatlan sztorija! Ahol hosszabb ideig ott ragadt annak nyomós oka volt. Beszél a csajokról, a csempészkedésről - miért akart az átkosban minden banda külföldi turnét, de a gázsi, a nyelvtudás, és egyéb stiklik is szóba kerülnek! Nem mindegy, hogy Honey or Money, ha egy svéd csajt dugsz, vagy milyen nehéz volt szarból várat építeni az elhíresült 1980-as Fekete Bárány Koncerten, amit lenyilatkozott a Mozgó Világban is anno...Miért nincs állandó nője egy roadinak, vagy mennyit lehet akasztani, és számos kényes kérdés. Ami könnyen jön, könnyen megy ugye. Tomo szavai olyanok, mint egy csiszolatlan gyémánt, nem köntörfalaz. Számos zenekar rengeteget köszönhet neki, Boros mellett, aki jót profitált a könyvből...Nem egyszerű beszerezni, de nem lehetetlen. Természetesen kötelező ez is!

covers_24895.jpg

 Talán ez azaz öt könyv, amit azonnal vinnék, ha égne a ház! Ráadásnak még rengeteget megtudnék említeni Iggy Poptól az Ac/Dc-n át, a denevérkajáló Ozzyn, vagy Lemmyn túl, mégis talán Everett True - Nirvana kötete lenne az, amit mindenki figyelmébe ajánlanék bónuszként. Nem csak a pangó rockzenét megreformáló bandáról szól, hanem rengeteg mellékszállal a grunge születéséről is a bő 700 oldal. Szóval a tárház kifogyhatatlan... Olvassatok, mert elhülyültök a Való Világ és az Éjjel-nappal Budapest között...

Szólj hozzá

Hobo Blues Band Punk Keith Richards Dirt Rozsonits Kraft Tamás Stage Pass Mötley Kill me