2018. máj 01.

A Kölyök és a Skorpió Király

írta: Rocksztyuárt
A Kölyök és a Skorpió Király

 

skorpio.jpgA hazai hetvenes évek rock aranykorszakának számos magas kvalitású kulcsfigurája létezett, szerencsére páran máig is aktívak. Ilyen Frenreisz Károly is, aki az egykori szupergroup , az LGT egyik társalapítója, majd kiválása után 1973-ban létrehozta a Skorpió zenekart, ami azóta is kisebb-nagyobb szünetekkel, de aktív. Nem nevezném turnézenekarnak, de frontemberünk, Kari bá nem felejtett el zenélni, azóta is tolja a szaxit, és a bőgőt, meg a mentorkodást a kereskedelmi médiában, a zeneipari háttér-fény és hangcuccos GMK-ját igazgatva. Általában évi egy-egy koncertet el lehet csípni Tőlük, tavaly a Várkert Bazárban, idén a Barba Negra Track hazai magyar vonatkozású nyitó bandája voltak a Révész-Závodi Piramis Éveivel.

Kora nyári remek idő,közel félház hétórás kezdésnek, ami nem rossz így elsőre. Két méterrel nagyobb színpad a tavalyinál, több fény, egyszerű skorpiós háttér, nem túl sok faxni. A jelenlévő erős középkorú közönség nem sokkal este hét után visszacsöppen a nosztalgia édes, enyhén tánczenés mámorába a "Mi vagyunk a Skorpió és a Szevasz haver"  opuszokkal. Más ez, mint rádióba hallgatni, valahogy jobb így élőben a miliő  egy-egy sörrel, vagy fröccsel a kezünkben felidézve a fiatalságunkat. Lötyögünk tovább visszafelé az időben,jönnek az ismertebbek, mert a rádió playlistjába tőlük se sok nóta fér bele, hála a hányatott rock műfajnak. Szép lassan gyűlik a nép, telik a küzdő, pörög a bárnál a fogyasztás ( ötszáz az egységár sör/üdítő ügyben) melegedik a hangulat, Jöjj, vezesd át az éjszakát a Rongyláb Királlyal... Ne felejtsük, Ők nem egy ilyen hirtelen jött wellhellós fiatalok, hanem hetven környéki nagygenerációs igazi zenészek, akik a közönségért és a színpadért éltek-haltak. Mintegy félóra muzsika után pont ezért pihenés (no meg műsoridő kitöltés) gyanánt a friss Kossuth-díjas Skorpió Királyunktól kapunk egy tisztességes bass szólót Németh Gábor dobjával levezetve. Ezután becsatlakozik ötödiknek az Új-Skorpiós felállás oszlopos tagja, Tátrai Tibusz, aki Radics Béla egykori gitárkirály roadija volt, mára felnőve bőven mesteréhez. Nagy taps, ováció fogadja Őt is és az elkövetkező Vén koldus, Dédapám, a Folyóparton ülve dalokkal. Igazi örömzene a második félidő,kicsit olyan, mint egy tűzijáték a végén az összes patront eldurrantva. Az Azt beszéli már-al zárjuk a standard műsoridőt. Karesz bemutatja a tagokat, amire igazából nem is volna szükség, csak az illendőség kedvéért.

Dallista:

Mi vagyunk a Skorpió

Szevasz,haver!

Vezess át az éjszakán

Rongyláb király

Ha érint a két kezed

Dob+bass szóló (Németh-Frenreisz)

Vén koldus

Jó lenne már haver

Dédapám

Folyóparton ülve

Azt beszéli már az egész város

Nyolc után közel teltház, sokan célirányosan az egykori Piramis nóták és a Kölyök imidzse miatt jönnek. Megkezdődik a mai nap 2.0 erősebb nosztalgia változata. Sándor remek formában van 65 évesen is, hangja topon,nem csinált bohócot magából viselkedésével, kinézetével napjainkra sem, mint oly sok kőkemény láncos menő rocker...Szerény megjelenés, egyszerű farmer és szürke atléta, alkalmi bőrdzsekivel.Hiába, Ő tudja, hogy nem a ruha teszi az embert, vagy van valakinek kisugárzása és tehetsége, vagy nem. A tavalyi Várkert koncert sorozaton Ők is voltak, most itt is eltér kicsit a műsor, nincs parasztvakítás ma sem, egyszerű háttér  a ledfalon az aktuális dal címével és a Sándor szignójával, miközben frontunk le-fölszántja a színpadot korát jócskán meghazudtolva, kontratenor hangjával hozva a kötelezőt. Áthangszerelt Piramis dalok ezek, a billentyűt kiváltja egy harmadik gitár soundja Horváth Ákos kezében, aki alkalmi vokáljával simán pótolja Gallait...Révész abszolút tisztában van sármjával, ügyesen kihasználja adottságát a dalszövegekkel ( Másnap,Szerelem ördöge, Őszintén akarok élni ) amit Horváth Attila láthatatlan hatodik tag adott a dalokkal a kezébe, nem feledve azt, hogy Som, a Főnök, aki szintén kulcsfigura volt anno csábította ide el a Generálból alig húsz évesen, kisfiús, kölyök imidzsét felépítve. Na innen a becenév. Felkonfként pár jó szóval meg is emlékezik Sándor róla , neki ajánlva egy dalt odafent.

Játszunk az ördöggel és a 100%-os nosztalgia faktorral, hibátlan az este, jó újraélni azokat a csodálatos, ki-nem-szarja-le-a-holnapot életérzést! Elégedett, kisimult arcokat látok mindenfelé, könnyes szemű, egykor szebb napokat látott nőkkel, részeg figura alig-alig akad. Ezek volnánk mi, csövesek, akiktől annyira óvott mindenkit az átkos rendszer kultúrpolitikája. A Fénylő Piramisok árnyékában instrumentálunk majd tíz percet, régen nagy divat volt így kezdeni egy nem is akármilyen rock koncertet. Most a produkció közepén van némi gitár (Závodi) és egy Delov Jávoros patinás dob, plusz Megyasszay basszus szólóval megspékelve. A szett szúr még egyet a megtört női szívekbe a Volna két életeddel. Elrepült az este,immáron itt is jön a best of válogatás a végére, nem mintha az eddigi rosszabb lett volna! Csak rövid idő, de esküszöm jó volt! Sok Kóbor angyal velem együtt újraélhette fiatalságát megtalálva régi önmagát. Szabadnak születtünk. Ráadásként tíz után felszállunk magasra, három szárnycsapással becsülettel, ajándékkal. Köszönjük szépen az estét a fiatalabb háttér zenészeknek is, Férfi munka volt!

piramis_1.jpgpiramis_2.jpgDallista:

Elment a kedved

Gyere közelebb

Másnap

Szerelem ördöge

Őszintén akarok élni

Játék az ördöggel

Fénylő piramisok árnyékában

A dal

Ha volna két életem

Csak rövid idő

Szabadnak születtem

Kóbor angyal

Ráadás:

Szállj fel

Becsület

Ajándék

 

-Juhász Peti-

Szólj hozzá

Piramis Skorpió Révész Tátrai Tibor Frenreisz